Izrada web stranica, prilagodljivi prikaz – responsive web design

Izrada web stranica kao i svaka druga grana interneta evoluira svakodnevno, tisuće web developera svakodnevno razvija nove tehnike koje omogućuju funkcionalniji i prilagodljiviji doživljaj pregledavanja web stranica.

Činjenice na koje pritom obraćaju pozornost su prvenstveno web dizajn ugodan oku, potom funkcionalnost i prilagođena navigacija koja vodi do traženog sadržaja na web stranici i na kraju tehnika koja je dovela do mogućnosti prilagodljivog prikaza (responsive web design) web stranica na svim uređajima, bilo da se radi o mobitelima, tabletima ili stolnim računalima, prikaz stranice mora biti prilagođen uređaju s kojega gledate nečije web sjedište.

izrada web stranica

 

Da bi se ispunile sve te funkcije u jedan sklop, tj. u web stranicu koja u potpunosti odgovara kriterijima koje propisuju današnji standardi pregledavanja web stranica, potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta.

Web preglednici i web stranica

Web dizajner radi na tome da web stranica bude prilagođena djelatnosti koju prezentira i da sa svojim izgledom u potpunosti prezentira sve što vlasnik web stranice želi.
Zatim se web dizajn mora pretočiti u kod koji će internetskim preglednicima kazati kako prikazati web stranicu u pregledniku koji koristite, svi znamo da web preglednika ima puno, najpopularniji su Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer i mnogi drugi manje poznati ali u svakom slučaju bolji od nekih poznatijih.

Standard koji je propisan za web preglednike napravio je World Wide Web Consortium, poznatiji kao W3 i on bi trebao biti glavna smjernica svim preglednicima, na žalost ne drže se svi tih pravila i zbog toga dolazi do odstupanja u prikazu.

Jedan od takvih preglednika je Internet Explorer od Microsofta, koji i dan danas u najvećoj mjeri odstupa od propisanih pravila, što ga je u konačnici odavno izbacilo s prvog monopolskog mjesta najkorištenijih web preglednika, titulu broja 1. preuzeo je Firefox, a na drugom mjestu je Google Chrome od kojega mnogi zaziru zbog prevelikog zadiranja u privatnost korisnika.

web stranica i web preglednici

Nakon što je napravljena web stranica se testira na preglednicima da bi se vidjelo kakav je prikaz na njima, naravno sitnih odstupanja uvijek ima i ako je moguće radi se na njihovom prilagođavanju, ali bitna stvar je da ta odstupanja ne narušavaju konačni željeni izgled i funkcionalnost nove web stranice.

Danas je jedna od najvažnijih opcija kada je u pitanju izrada web stranica svakako njen prilagodljivi prikaz na svim uređajima ili responsive web design, opcija koja je donijela evoluciju u pregledavanju i praktično u svakom kutku svijeta koji ima internet, omogućila jasno i olakšano pregledavanje web stranica.

Zato svima koji se odluče za izradu web stranice treba biti na pameti da traže, odnosno zahtijevaju web stranicu prilagodljivog prikaza (responsive web design), jer samo na taj način njihova web stranica ulazi u odabrani krug modernih web stranica koje omogućuju jednostavno pregledavanje sadržaja na web stranicama.